Als je 16 bent

Frans is regelmatig aan het opruimen op de zolder in zijn ouderlijk huis in Zeeland. Boeken, heel veel boeken komt hij tegen.
Zo ook het boekje “16 of zo … en alles wat jij moet weten”. Het boekje is in maart 1987 uitgegeven door de Stichting Jongereninformatiegids.

Martine is getriggerd; Kester zou nu 16 jaar oud zijn. Wat staat er in dit boekje? Zou het nog actueel zijn voor jongens die nu 16 zijn? Wat zou Kester ervan vinden als hij dit als 16-jarige in handen kreeg?

  
Martine bladert het door, het bladeren stopt bij het onderwerp “Puistjes”. Hum, Kester met puistjes? Hoe ijdel zou hij zijn geweest, hoe erg zou hij het vinden om puistjes te hebben?
Volgende onderwerp: Eten. Ha, dat zou interessant geweest zijn. Kester was altijd een zeer selectieve eter. Wat hebben we een moeite moeten doen om hem meer te laten eten dan alleen pannenkoek, pizza, patat en hamburger. En nu? We kunnen alleen maar fantaseren over alles wat Kester als 16-jarige jongen zou willen eten. Nog steeds vooral broodjes knakworst? Het boekje legt de nadruk op de maaltijdschijf en schrijft: “Voor een goede complete maaltijd moet je uit elk vak iets kiezen.” Succes Kester … !

Volgens het boekje mag je als je 16 bent een traktor besturen. Dat lijkt Martine wel wat voor Kester. En onder leiding van een piloot oefenen voor een vliegbrevet. Dat laatste zou hij zeker tof vinden. Kester genoot altijd enorm in een vliegtuig. Toen hij net 1 jaar was oud vloog hij naar Estland en in zijn korte leventje heeft hij ook vliegreizen gemaakt naar de Verenigde Staten, Sicilië, Zuid-Afrika, Londen, Lanzarote en IJsland.

Als je 16 bent mag je ook een paar dagen per week werken. Hum, we denken dat Kester niet zou staan te springen. Liever was hij aan het gamen, aan de andere kant: wat extra geld bijverdienen zou hij aantrekkelijk vinden.
En dan het onderwerp Sport. Tja, Martine denkt aan zijn voetbalschoenen die in de kast staan. De schoenen die hij nauwelijks gedragen heeft omdat hij na de eerste trainingen en wedstrijd ziek werd. Het blijft een pijnpunt, wat hadden we hem graag gezien als keeper!

Zo zie je wat een boekje teweegbrengt. De onderwerpen zijn heel divers en er wordt ook aandacht besteed aan handicaps. Martine’s gedachten gaan op de loop: stel Kester zou de kanker hebben overleefd, zou hij dan beperkingen ervaren door de late gevolgen van alle chemo- en radiotherapie? Hoe zou zijn conditie zijn als 16-jarige jongen? Het boekje roept heel veel op. Niet alleen mooie fantasieën maar ook verdriet omdat we zo ontzettend graag hadden willen meemaken hoe Kester als 16-jarige jongen zou zijn. Het liefst natuurlijk zonder, maar ook met beperkingen …