Vanochtend keerde de eerste toeristische ruimtevlucht veilig terug op aarde. Een internet miljardair had daarmee zijn (ongetwijfeld) ultieme droom verwezenlijkt. Een mooi aspect aan de vlucht was dat er ook een verpleegkundige van een Amerikaans kinderkanker ziekenhuis mee mocht. Zij had zelf als kind kanker overleefd. Een “survivor” dus. Ook mooi: aan de vlucht was een benefiet-actie gekoppeld: geld ophalen voor het kinderziekenhuis om onderzoek naar kinderkanker mogelijk te maken*.
Kester zou zo’n toeristische attractie ook wel hebben zien zitten. De ruimte vond hij heel interessant. Hij verslond meerdere kinderboeken erover en kon, uiteraard, alle planeten op volgorde opnoemen. En tekende ze ook, met zichzelf als ‘space man’ ertussen.
En hij speelde met een raketbasis en space shuttle van Lego. Tijdens de Lego-world expositie in 2013 liet hij zich graag fotograferen met allerlei bekende ruimtefiguren. De foto daaronder is gemaakt in 2014 in het techniekmuseum in Berlijn. Zijn kamer hangt nog steeds vol met ruimte- en planetenstickers.
In 2017, na het maken van de Citotoets, was er een bovenbouwfeest met als thema “space”. Kester ging verkleed als coole astronaut. Hij won zelfs de prijs voor leukste outfit.
Een andere “ruimte-ervaring” van hem was een bezoek aan het planetron in Dwingeloo in 2012.
In 2015 kreeg hij van Sinterklaas een heuse telescoop. Daarmee bekeken we natuurlijk bij de eerste gelegenheid de volle maan. Tijdens onze vakantie op Lanzarote in 2016 (echt donker daar!) bekeken we zelfs de manen van Saturnus en de ring van Jupiter. Bescheiden ruimte-ervaringen natuurlijk, maar toch.
Kort na Kester zijn overlijden was er sprake van een bloedmaan. We bekeken hem met zijn telescoop. Deze zomer was er weer een gedeeltelijke zonsverduistering. Ook op zulke “ruimtemomenten” missen we Kester zijn enthousiasme.
*Huidige opbrengstvan de actie: 100 miljoen van de miljardair zelf plus nog 53 miljoen andere donaties. Een beetje rekenaar – zoals Kester –heeft natuurlijk meteen door dat als het primair om het oplossen van kinderkanker zou zijn gegaan de vlucht beter niet gemaakt had kunnen worden: kosten vlucht 210 miljoen dollar. Tel daarbij de eigen donatie van 100 miljoen op en de opbrengst was twee keer zo hoog geweest. Maar ja, die droom hè….