Rouwbegeleider-in-chief

De Verenigde Staten heeft een nieuwe president gekozen. Een president die weet wat het is om een kind te verliezen. Twee zelfs….. Die misschien nu wel president is omdat hij weet wat verlies is, en omdat hij zijn stervende zoon beloofde om door te gaan.

In het boek Beloof me schrijft Joe Biden over het jaar dat hij zijn zoon verloor terwijl hij vicepresident was. Biden is openhartig en stelt zich kwetsbaar op. Is het zijn levenservaring en empathie waardoor wij geraakt worden? Hij kent de woorden om contact te maken met anderen die rouwen. In een interview vertelt Biden: ‘There will come a time when you think of the person you lost – and it takes a long while – where you get a smile before you get a tear. I would strongly urge people, and they can’t do it now […] But eventually, what will take you through is purpose. Find a purpose, something that matters, particularly to something connected to the loss you just had.

De ene voet voor de andere zetten, en bewegen, en doorgaan. Een doel stellen. Het zijn de adviezen van een man die altijd is doorgegaan, ondanks het verlies van zijn jonge vrouw en dochter in 1972 en zijn zoon in 2015. En hij is doorgegaan en mag nu president van de VS worden.

Ook wij gaan door en stellen doelen. Kleine overzichtelijke doelen – en soms iets minder kleine die ons iedere dag verder helpen en die ons ook verbinden met Kester.

Dit alles doet ons ook denken aan ons verblijf in de Verenigde Staten. In 2010 toen Frans daar op sabbatical was in Santa Barbara. Hieronder enkele foto’s en een filmpje met Kester uit die tijd.