Naturalis en de essentie van het leven

Het nieuws dat museum Naturalis vorige week haar deuren weer opende, deed onze gedachten teruggaan naar december 2014. Kester was enorm geïnteresseerd in dieren en de natuur en ons bezoek aan Naturalis in Leiden was dan ook één groot avontuur voor hem. Hij genoot met volle teugen.

Oh, wat willen we hem nu graag meenemen naar het indrukwekkend verbouwde museum. Nieuw in het museum is een verzameling dierengenitalia, met het commentaar van ons dagblad dat ‘Naturalis laat zien hoe seks net zo bij het leven hoort als de dood’. Dat laatste is ons helaas wel ingepeperd …

Denkend aan Naturalis, dwalen de gedachten ook af naar evolutie, naar genen, naar kleine veranderingen, met soms grote gevolgen. Wij mensen zijn in veel opzichten een product van een schier oneindige opeenvolging en opstapeling van kleine genetische veranderingen, foutjes in de celdeling eigenlijk. Heel soms positief, meestal niet. Zoals het minuscule foutje in de celdeling dat ontstond bij Kester. Zoals we schreven op zijn rouwkaart: “De essentie van het leven had zich tegen hem gekeerd”.

Kester is overal.