Italiaanse Kestermomenten

Na flink wat uren klimmen bereik ik al fietsend de top van de Passo San Gottardo, of Gotthardpass, op 2091 meter hoogte. Ik ben op weg naar alweer de 3e workshop van ons onderzoeksprogramma OptiVisT in Genua. Op de top maak ik enkele foto’s met Kesters Lego K. ’s Avonds ontdek ik een overduidelijk Kesterteken op de 2e foto. Wat een grapjas toch!

Na de workshop neem ik enkele dagen de tijd om door de Cinque Terra te fietsen. Een prachtig bergachtig gebied met karakteristieke dorpjes en pittige beklimmingen. Op de derde dag fiets ik van Monterosso richting La Spezia. Nabij de eerste hoge passage op de schilderachtige route SP38 kom ik langs het “Santuario di Nostra Signora di Soviore”, een sereen kloostercomplex met een oud kerkje erbij. Ik brand er een kaarsje voor én met Kester.

  

Weer twee dagen later arriveer ik in Pisa. Daar probeer ik een eerder Kestermoment te recreëren. Op dat moment meen ik ongeveer hetzelfde standpunt als toen te hebben ingenomen.  Niet dus. Ook het steentje heeft zo wat gebruikssporen opgelopen. Het verstrijken van de tijd en het vervagen van herinneringen wordt bijna tastbaar. Het gemis voelt anders dan toen, maar niet minder zwaar.